Как да защитим децата си онлайн?

Искате ли да знаете как детето ви да бъде в безопаснот онлайн? Нашето ръководство за часовете престой в интернет е тук, за да ви помогне.

Денят за по-безопасен интернет (SID) 2018 предоставя чудесна възможност да спомогне за насърчаване на по-положително използване на мрежата, особено за децата. Но какво могат да направят родителите, за да са спокойни за децата си онлайн.

Първата стъпка за защита на вашите деца от неподходящо съдържание е да инсталирате актуален софтуер за интернет защита на компютъра или телефона си е. Ето и кои са най-добрите съвети за родителите:

Не се притеснявайте да говорите за това с децата си

Родителите се чувстват неудобно, когато говорят за това, което могат да видят децата онлайн. Неподходящото съдържание е болна тема за родителите да говорят с децата си, а мнозина ще се чувстват неудобно, ако имат този разговор. Затова най-доброто нещо, което трябва да направите, е да имате открит диалог. Създайте среда, в която детето ви не се чувства неудобно. За да направите това обаче трябва да сте честни. Независимо дали е неудобно просто кажете на детето какво точно е – защото в противен случай ще ги накарате да бъдат любопитни и това ще ги провокира.

Научете доброто управление на паролите

Уверете се, че вашите деца научават правилните неща. Научете ги, че различните пароли трябва да се използват за различни акаунти и че фразите са по-добрия вариант от тези на няколко думи. Някои формулират паролите си от личните преживявания. Според експертите, ако последният футболен мач, който сте гледали, е победа на Арсенал срещу Ман Сити с 2: 0 – от това може да се сформира „A2mc0!“.

Задайте ограничения на използването

Независимо дали става въпрос за ограничения на компюъра или устройството, има твърде много технологии. Много устройства имат родителски контрол, затова ги упражнявайте. „Трябва да има баланс в живота“, според експертите. „Има време и място [за технологиите].“

Настройване на предупреждение от Google за вашето дете

Google ще ви информира всичко за вашето дете, което е обществено достояние. Ще получите известия по имейл всеки път, когато детето ви публикува нещо в социалните медии. Това е чудесен начин да установите потенциални проблеми, преди ситуацията да излезе от контрол. Полезен начин да видите дали децата случайно публикуват информация публично.

Създаването на предупреждение от Google е много лесно. Просто трябва да влезете в уебсайта на Google Alerts и да въведете думите, за които искате да получавате предупреждения, в полето „Създаване на сигнал за“. Също така ще можете да определите колко често да получавате сигнали и видовете уебсайтове, от които искате да ги получавате.

Прочетете разрешенията на приложенията

Всеки път, когато детето ви изтегля приложение, прочетете информацията, която всеки софтуер изисква достъп. Зарежданията с приложения от трети страни са били изложени за изискване на информация за връзка и възможност да четат вашите съобщения – помислете защо могат да искат тези данни. Най-добре е да потърсите отделно приложение, което прави същото, но изисква по-малко разрешения.

За съжаление все още няма преки пътища – трябва да направите дългото четене. Някои приложения често променят и разрешенията си, затова не се опитвайте да ги уловите. Компаниите са виновни за свръх усложняване на въпросите, за да ви накарат да не четете в политиката си, но си заслужава да погледнете.

Потърсете изявени признаци на кибер-тормоз

Независимо дали това е по-резервирано поведение от обичайното и тайно използване на устройства, разберете поведението на децата ви. Както обикновено, говорете с тях и след това отнесете въпроси и към училището, ако е необходимо. Съществуват редица отлични благотворителни организации, които да помогнат на родителите да се справят с този тип ситуация, като например Childnet и ChildLine. Нещо повече, ако виждате доказателства за тормоз, вземете незабавно мерки със специалисти!