9 Основни компонента за успешен уебсайт

Изграждането на собствен уеб сайт е лесно и бързо, благодарение на услугите за създаване на уеб сайтове и шаблоните /CMS инструменти/.

Но, както при всеки проект за домашен уют, вашият нов сайт ще е по-успешен и ще изглежда по-добре, ако планирате, преди да го създадете.

Това означава разбиране и включване на най-важните елементи за добър уебсайт: функции, които помагат на хората да намират вашия сайт, да го навигират, да се свързват с вас и др.

Тези основни компоненти на уебсайта могат да бъдат групирани в две категории: работещи на заден план и нещата, които посетителите забелязват, когато посещават всеки сайт. Нуждаете се от двата комплекта елементи, които да работят заедно. Ето какво Ви е нужно.

1. Надеждна хостинг услуга

Помислете за вашия доставчиците на Вашия уеб хостинг като за наемодател, който Ви наема място за физически магазин. Те осигуряват и поддържат пространството на сървъра, където файловете на сайта ви „живеят“ и дават възможност на посетителите да дойдат и да проучат сайта Ви.

Като добър собственик, надеждния хостинг доставчик, независимо от  плана, ще осигури бързо обслужване, постоянна поддръжка и подобрения.

  1. Система за управление на съдържанието /Content Management System – CMS/

Тя ще ви позволи изработка на сайт, както и поддръжка на главен интерфейс бързо и лесно.

Системите за управление на съдържанието често се използват в различни уебсайтове: от блогове до електронни магазини. Предимствата са избягване на нуждата от писане на код, което води до намаляване необходимостта от специалисти, които да се занимават с това. Има голям избор от такива системи, но общото е, че те са с интуитивен интерфейс и могат да се използват и от хора без умения в програмирането.

3. Основи на SEO

Какво представлява оптимизацията за търсачки (известна още като SEO- search engine optimization)?

Широкото определение е, че оптимизацията на търсещите машини е изкуството и науката за създаване на уеб страници, привлекателни за търсачките. По-тясно, е, че SEO e популяризиране на вашия сайт и организиране на съдържанието в него по начин, който дава по-добра представа на търсачките, за информацията съдържаща се в него.

Защо е нужнo SEO?

Основния резултат, който се цели – е постигането на челни резултати при търсене в Google.

С милионите сайтове в интернет, които сега се конкурират за място на първата страница с резултатите от търсенето, е много важно да отделите достатъчно време и средства  за оптимизирането на Вашия на уебсайт.

От  зключително значение е да разберете кои са ключовите думи, които посетителите използват (или ще използват), за да намерят вашия сайт, за да ги използвате.

Съществуват и други важни аспекти на SEO, които сайтът ви трябва да включва, като оптимизация за мобилни устройства и бързо време за зареждане на страниците. Затова нашият съвет е да се обърнете за съдействие към специалисти в областта.

  1. Google analytics /анализ/

Ще искате да знаете как хората намират сайта Ви, в кои страници прекарват най-много време и колко добре различните елементи от сайта Ви се преобразуват. Google analytics /анализ/ е най-популярният и лесен за използване ресурс и не струва нищо

Компоненти на уебсайта, които Вашите посетители ще забележат

Независимо дали продавате, блогвате или и двете, сайтът Ви се нуждае от тези неща, за да накара посетителите да се чувстват добре дошли и да искат да останат.

  1. Mobile Friendly /удобен за използване от мобилни устройства/

Вашият сайт ще трябва да изглежда страхотно на всички видове екрани: лаптопи, настолни компютри, таблети и особено смартфони. Изберете оптимизиран за мобилни устройства или отзивчив дизайн / Responsive Web Design/, така че сайтът Ви да се зарежда бързо, да могат потребителите да го използват оптимално чрез телефоните си, което е начинът, по който повечето хора търсят претърсват мрежата в днешно време.

Наличието на сайт, който е mobile friendly, ще помогне и за SEO, защото Google го търси.

  1. Секции, които посетителите очакват

Важно за всеки нов сайт е, посетителите да се ориентират бързо, поради което е изключително важно в него да присъстват някои задължителни елементи: начална страница, която ще даде представа с какво се занимава сайтът, секция за нас, която показва, че зад сайта има истински хора, и информация за връзка, така че посетителите да могат да се свържат с вас, ако имат въпроси или е нужна от обратна връзка.

  1. Медия

Почти невъзможно е създаването на атрактивен уеб сайт само с текст. Очите естествено биват привлечени от образи, особено ако се движат и създават шум, а изображенията са задължителни, ако продавате онлайн стоки. По-добре се приема от потребителите ако има ваши и снимки на екипа ви в секцията Ви „за нас“.

Изберете изображения, които са оптимизирани да изглеждат добре и да се зареждат бързо и не забравяйте да маркирате и да именувате изображенията на уебсайта си по начини, така, че да се използват Вашите ключови думи.

  1. Социални медийни връзки и интеграция

Не е нужно да сте на всички платформи, но е желателно да свържете социалните медийни профили на сайта си със самия сайт.

Специалисти биха могли да Ви помогнат да интегрирате сайта с любимите си платформи, за да можете да публикувате актуализациите в профилите си в социалните медии и тези от сайта по едно и също време.

  1. Инструменти за пазаруване и плащане

Ако сайтът ви включва и магазин, ще искате надеждна и лесна за използване пазарска количка и инструменти за плащане като PayPal, които са популярни сред повечето онлайн купувачи, а експерти да Ви помогнат да настроите инструментите за пазаруване и проверка.

 

Време е за изработка на сайт!!!